Könyvújdonságok


Hat Híd Kör-tagnak jelenik meg új kiadványa a Könyvhétre

A hétvégén rendezik meg a budapesti Duna Korzón a 90. Ünnepi Könyvhetet, amelynek alkalmából számos Híd Kör-tag is új könyvvel rukkol elő.

A Sinkó-díjas Képes Ifjúság-szerkesztő, Benedek Miklós harmadik, Miközben halkan című verseskötetét Szenti Lilla illusztrálta. A könyv recenzense, Orcsik Roland szerint „a ki nem mondott, illetve a befejezetlenül hagyott történettöredékek képezik a könyv tematikai láncolatait. A nyelv mentes mindenféle cikornyától, felülstilizálástól: minimalista radikalizmus. A kötet ezt az atmoszférikus poétikát már a címben is jelzi: a Miközben halkan a köztes állapotra utal, a felszíni történések alatt meghúzódó időtlen, hol traumatikus, hol sóvárgással teli pillanatokra.” 



A YUHAR – Jugoszláviai Magyar Archívum és a FISZ Hortus Conclusus sorozata szerkesztőjének, Barlog Károlynak szintén a harmadik kötete jön ki a nyomdából a Noran Libro gondozásában. Az E/ című soundtrackpróza-gyűjtemény keserédes hangulatú zenés monológjai „a mindenki által áhított egymásra találás elé görbe tükröt tartva az idealizált szerelmek fonákjaival szembesítenek.”



A Magyar Szó újságírójának, Antalovics Péternek most fog megjelenni a második verseskötete Távoli pólusok címmel. „Antalovics Péter távoli pólusokat mozgat a kötetében. De ezek a pólusok csak látszólag távoliak, gyakran közelítenek egymáshoz, olykor helyet is cserélnek. Egy posztapokaliptikus polisz és egy híradás a paleolitikumból. Egy modern űreposz és egy ősi humán mítosz. A múlt század költészeti hagyományai és a 21. századi ember legnagyobb félelmei. Egy fiktív égbolt, amelybe ha beletemetkezik az olvasó, ugyanúgy fog hatni rá, akár a mi földi, csillagos égboltunk: elűzi a magányt” – írta Celler Kiss Tamás a Klájó Adrián által illusztrált kötet fülszövegében.



Patócs Lászlónak, a Híd főszerkesztőjének a kritikusi után a szépírói oldalát is megismerheti a közönség, Vezeti a népet címmel jelenik meg ugyanis első regénye. Bakos Petra szerint „odabent az általános bizonytalanság az egyedüli biztosnak mondható fogódzó, a főhőst hol így hívják, hol úgy, az antihősnőt szintúgy, a téridő-koordináták cseppfolyósabbak, mint azt egy Dalí-festmény sejtetni tudná, és a többség jóhiszeműen életnek véli a rá osztott marionettszerepet. Mintha egy képernyők pulzálásától elgyötört, vizuális és virtuális hazugságoktól telített szem süvítene végig a városon, akár az éjszakába vaktában kilőtt golyó, de a későbbiekben tempót váltó, helyenként akciófilmes, máskor kémdrámákat idéző zsánerelemekbe torkolló szöveget is ennek a sodrása tartja meg medrében.”



Az eddig elsősorban slammerként ismert Cirok Szabó István is az elsőkötetesek táborát erősíti, Agancspark című verseskötete Nagy Kornélia illusztrációival lát napvilágot. A recenzens, Celler Kiss Tamás így írt róla: „Az idő úgy gyógyít, hogy megszépíti a történéseket. Másképp emlékezünk rájuk. Úgy, ahogy a legkönnyebb elviselni. Építhetünk ugyan a múlt legóiból világot, de lehetetlen az összeset felhasználni – bármikor beleállhat egy kimaradt műanyag kocka a talpunkba.”



Egyesületünk tagja, Losoncz Márk, a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet munkatársa két másik fiatal filozófussal, Horváth Márkkal és Lovász Ádámmal együtt állította össze A valóság visszatérése – Spekulatív realizmusok és újrealizmusok a kortárs filozófiában című kötetet, melyben – Kiss Lajos András szavaival élve – „nemcsak rekapitulálják, de ütköztetik is az egymással versengő álláspontokat, illetve kritikai megjegyzésekkel fűszerezik a mindig tárgyszerű és a nemzetközi szakirodalom legismertebb munkáival alátámasztott interpretációjukat.”



Létrehozva: 2019.06.10.