Elhunyt Patócs László


(1986–2021)

Mély megrendüléssel és fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Patócs László barátunk, szerzőn, szerkesztő, kritikus, újságíró.
Zentán született, dolgozott az Újvidéki Rádióban, az újvidéki Magyar Tanszéken, majd ismét rádiós újságíró lett. A Híd Kör Egyesület alapító tagja volt. Egy ideig a Magyar Szó Kilátó című mellékletét szerkesztette, később a Híd folyóirat főszerkesztője volt. Első regénye Vezeti a népet címmel 2019-ben látott napvilágot kiadónk gondozásában.
"Azt akarom, hogy ha valakin ökölnyomot látsz, szó nélkül állj bosszút érte, hogy megértsd, nem elég felfigyelni a problémákra, tenni is kell ellenük. Ne a hajfonatokra és az amúgy elég nagy cafka Timire koncentrálj. És ne is rám. Ehelyett próbáld felfogni azt, ami körülötted történik, amiről nem beszélnek, noha beszélni kellene róla, és tenni kellene ellene. A süket füleket felismered, viszont egy lépéssel hátrébb húzódsz, talán nem is tudod, hogy ki kellene őket vájni, hogy ki kellene belőlük piszkálni a viaszt. Ne lépj át a földön fekvő testeken, hanem hajolj le közéjük a mocsokba! Még mindig azt hiszed, többet ér félrenézni, hiszen úgyis új áldozatok, új prédák születnek minden újabb napra. Andrej, ez nincs így, ez nem igaz. Andrej, te is tudod, hogy elsiklasz az utca porában vonagló tehetetlenek felett. Az erkélyedről bámulod, ahogy egy erőszakos barom összeveri a sérült szomszédodat. Miközben igenis látod az emberekben az elesettséget. De mégsem akarsz rajta változtatni. Egy szót se szólsz. Inkább csak figyelsz, marhaságokat gondolsz, elvagy magadban. De érted, mi a baj. Ahogy a falakon sorjázó üzeneteket is felfogod. Mégse veszed őket komolyan. A szíved mélyén te is invazív selejtnek tartod a lecsúszottakat. És tévedsz, azt szeretném hinni, hogy érzed, ez baj."

Létrehozva: 2021.05.18.