Lakhatatlan bolygók keringése

Izsó Zita: Éjszakai földet érés. Scolar Kiadó, Budapest, 2018

Bíró Tímea
kritika

Izsó Zita harmadik verseskötete egy véget nem érő zuhanásba rántja bele az olvasót. Az Éjszakai földet érés olyan témákat feszeget, amelyekre alaposan rátelepszik a jelen nyomasztó valósága. Aki ismeri Izsó költészetét, annak nem újdonság, hogy a szövegekben ezúttal is hangsúlyosan felbukkan a szerző szociális érzékenysége, és ez leginkább a menekülttémában csúcsosodik ki. A négy egységre tagolt kötet első ciklusában olyan költemények olvashatók, amelyek alakjaiban a háború traumái és a kilátástalanság munkál. Az első vers Aleppóba viszi az olvasót, ahol valakinek az utolsó emlékei játszódnak le. A háború egy olyan árnyékvilággá alakította a várost, ahol a hosszan tartó sötétség, a pusztítás és a robbantgatások miatt néma lesz az ember. A menekültek élete egy végtelen út- és otthonkeresés, hiszen mindenhol gyanús alakoknak tűnnek, akik minden bizonnyal lopni és ölni akarnak. A versekben megszólal az a bizonyos másik oldal, amelyet a legkönnyebb kikerülni vagy elítélni. A másik oldal, amelynek talán eszébe sem jut, hogy egy kővel zúzni és törni is lehet, hiszen az erőszak eszközeként is szolgálhat. Elfáradt és lerongyolódott életek állnak a határon hosszú sorokban. A versekből szinte sugárzik a félelem, az éhség és a szégyenérzet, aminek nincs valódi oka, valamint a versek létezőit sújtó megvető pillantások. Hogy milyen egy menekült arca, azt gyönyörűen fogalmazza meg a költő a Határátkelés című versben: „Nyomot hagyott rajtuk a hosszú út, / egy kisgyerek szerint olyan az arcuk, / mint egy vajas felével a földre esett kenyér, / amibe beleragadt a sok piszok.” A porig zúzott városok, otthonok maguk alá temetik a halottakat, és a versekben felvonultatott képek befogadása után felmerül az olvasóban a kérdés, hogy vajon annak könnyebb, aki túlélte a háborút, vagy annak, aki meghalt. A túlélőben ott lüktet az elveszített családtag hiánya, és ez súlyos teher lehet a haladásban. Antidepresszánsokkal, segélycsomagokkal, néhány napra szóló menedékekkel pótolni lehet-e az egykori életet? Még ha a szabad ég alatt is, de talán az alvás a legideálisabb állapot, mert nem érezni sem az éhséget, sem a másik hiányát. Idegenekből sorstársak lesznek, és csoportokba verődve keresik az új hazát. A veszteség, a félelem és a hajléktalanság köti őket össze: „Vagy az a gyerek, akit nemrég hoztak be, / azt mondták, a testvéred, / és ugyan nem hasonlítottatok, / a csikknyomok a testeteken / összekötöttek titeket, mint / másokat az anyajegyek.” Izsó nem ítélkezik, hanem finoman a sorok mögé rejti a társadalom bizalmatlanságát és gyanakvását a menekültekkel szemben.


A kötetben egy rendkívül vékony határ húzódik a hit és hitetlenség között. Néhány vers Istenhez szól, és arra kéri őt a nép, hogy ne hagyja, hogy kialakuljon bennük az a gondolat, hogy Isten nem létezik, mintha ő lenne az utolsó reménysugár, amibe kapaszkodhatnának. Az imádkozás megnyugvást ad a szenvedőknek, olyankor tudnak mélyen magukba szállni és valamiféle békére lelni. A legerősebb békétlenség a nőben zajlik, akit hol a terméketlenségéből, hol pedig a termékenységéből kifolyólag ér trauma. A lövöldözések és a rémálmok sűrűjében komoly feladat épségben megőrizni a nőiséget és a nemzőképességet. A Belső naprendszer című versben a költő egy bolygóval azonosítja a nőt, amelyen minden szörnyűség és megpróbáltatás ellenére fellelhetőek az élet jelei: „és akkor végre elhiszed, / hogy te is egy olyan bolygó vagy, amin megvannak az élet feltételei, / és az orvosok majd egyszer lakhatóvá tesznek téged is”. A mindennapos küzdelmek nem maradnak következmények nélkül, ugyanis sok esetben élő, ám életképtelen gyerek jön a világra. Izsó  megrázó verseiben ott dübörög a kérdés, hogy vajon életnek lehet-e tekinteni a vegetálást. A gyereket egy koporsó nagyságú ágyba fektetik, berendezkednek a halálára. A Szakítószilárdság című vers  nyomasztó hangulata még sokáig visszhangzik az olvasóban, és ugyanez játszódik le benne a Minden házból elviszik a lányokat című költemény olvasásakor, amely a kötet másik traumatikus jelenségét, a nemi erőszakot helyezi a középpontba. Az átláthatatlan mélységben is utat tör magának a költő egyedi hangja, a versek végén megjelenő hasonlatok pedig kiforrott művészi érzékről tanúskodnak.

A költő eddigi versesköteteiben fontos szerepe volt a tengernek, és az Éjszakai földet érésben sem kell nélkülöznünk a kékséget. A víz összetett szimbólum, hiszen a tengeri út esetében a hányattatások és a vízbe fulladások emlékét idézi, míg a víz hiánya a mocsok és a betegségek elhatalmasodásához vezet. Ennek következtében a tenger, a folyó és az eső a vágyálom megtestesítői, amik szabadságot és megtisztulást hoznak a háború és az út porát magukon hordozó testeknek és lelkeknek.

Izsó Zita harmadik verseskötete feszes szerkezetű, jól felépített, és olyan kimagasló verseket tartalmaz, amelyek elolvasása után átértékelődnek az emberben a mindennapi problémák. Az Éjszakai földet érés közelebb visz minket egy olyan világhoz, amelyet eddig nehezen értettünk meg, ám mégis elítéltünk.

Eredeti megjelenés: BÍRÓ Tímea: Lakhatatlan bolygók keringése (Izsó Zita: Éjszakai földet érés) (kritika). = Híd, 2018/11., 57–59.

Létrehozva: 2018.11.03.

Bíró Tímea

költő
1989, Szabadka, Szerbia

További publikációk